Wereld Alzheimerdag: Zorgvuldig zijn bij vaststellen van diagnose frontotemporale dementie

Symptomen die voorkomen bij frontotemporale dementie zijn soms dezelfde bij psychiatrische aandoeningen. Sociale terugtrekking, ontremming of minder goed kunnen plannen zijn daar voorbeelden van. Het gebied in het brein dat een belangrijke rol speelt bij deze vorm van dementie doet dat ook bij psychiatrische ziektes als schizofrenie, een bipolaire stoornis, dwangstoornis of depressie. 

Onderzoekers onderzochten 137 patiënten met klachten zoals apathie, ontremming of dwangmatigheid die ouder waren dan 40 jaar. Aan het begin van het onderzoek en twee jaar later, werden er bij hen vragenlijsten, bloed en een MRI-scan afgenomen. In die twee jaar werd een behandeling in gang gezet. 

Van alle onderzochte patiënten kreeg 40% na twee jaar daadwerkelijk de diagnose frontotemporale dementie. Met de gegevens van dit onderzoek maakten de onderzoekers een lijst met aandachtspunten voor psychiaters om bij het stellen van een diagnose goed onderscheid te kunnen maken tussen een diagnose frontotemporale dementie of een andere psychiatrische aandoening. Bij twijfel over de diagnose adviseren zij om advies in te winnen bij een expertisecentrum voor frontotemporale dementie. 

In het artikel (nederlandstalig) wordt het hele onderzoek en de resultaten toegelicht. 
o.a. Welmoed Krudop,Nora Kerssens, Sigfried Schouws en Annemiek Dols

Klik hier om het hele artikel (nederlandstalig) te lezen…

Titel van het artikel verschenen in het Tijdschrift voor Psychiatrie:
Diagnostiek van frontotemporale dementie in de psychiatrische praktijk: handvatten en valkuilen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *