Drankgebruik bij jongeren kenmerkt zich doordat zij vaker dan mensen uit andere leeftijdsgroepen grote hoeveelheden alcohol in een keer innemen. Bijvoorbeeld in het weekend. De invloed van het drinkgedrag heeft een aantoonbaar negatief effect op hun mentale gezondheid en sociale leven. Behandeling in een één op één situatie werkt maar jongeren hebben de neiging die uit schaamte en stigmatisering uit de weg te gaan.
Het gebruik van mobiele apps is onder jongeren populair maar nog weinig onderzocht. De app Boozebuster is ontwikkeld om een gezonde leefstijl te bevorderen en de inname van alcohol te verminderen. Om te onderzoeken of Boozebuster effectief is, zijn via social media, gezondheidssites en posters bij onderwijsinstellingen jongeren in de leeftijd van 18-30 jaar gezocht. De helft van hen kreeg de Boozebuster app aangeboden, de andere helft ontving uitsluitend de informatie via een speciale website. Onderzocht werd de hoeveelheid drank die wordt ingenomen en de motivatie om een andere leefstijl te ontwikkelen. Daarbij is de jongeren ook gevraagd naar problemen gerelateerd aan problematisch alcoholgebruik zoals cannabisgebruik, depressieve symptomen, stress, presteren in studie of werk en het meegemaakt hebben van trauma. Doordat het onderzoek plaatsvond tijdens COVID-19 pandemie bood het de mogelijkheid te kijken naar de invloed van de pandemie op het drankgebruik.
In de loop van 2021-2022 hopen de onderzoekers te weten wat het effect is van het gebruik van de app ten opzichte van de website. Zij verwachten dat Boozebuster een sterker effect heeft dan het gebruik maken van de speciale website.
Klik hier en bezoek de site over Boozebuster
Klik hier om het hele artikel de lezen
auteurs o.a. Heleen Riper