
Jeugdtrauma (misbruik of verwaarlozing voor het 18e levensjaar) is één van de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van mentale aandoeningen op volwassen leeftijd, waaronder depressie. Maar liefst 1 op de 4 personen met een depressie heeft jeugdtrauma meegemaakt. Deze depressies zijn ernstiger en ontstaan vaak al op jongere leeftijd. Tegelijkertijd lijken behandelingen zoals psychotherapie en antidepressiva minder goed aan te slaan als er ook sprake is van jeugdtrauma. Een nieuwe aanpak is dan ook hard nodig!
Vanuit het Amsterdam UMC en GGZ inGeest zijn er onder leiding van @Christiaan Vinkers twee nieuwe onderzoeken gestart om te kijken of depressieve klachten kunnen worden verlicht door de behandeling te richten op de gevolgen en verwerking van jeugdtrauma.
In de RESET-medicatie studie onderzoeken we of het ontregelde stress-systeem, als gevolg van jeugdtrauma, ‘gereset’ kan worden. Hiervoor gebruiken we het medicijn mifepriston dat 7 dagen wordt geslikt om het stresseiwit glucocorticoïd receptor (GR) te blokkeren. Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door de Hersenstichting.
In de RESET-psychotherapie onderzoeken we of traumagerichte psychotherapie (EMDR therapie of imaginaire rescripting) effectief is in het verminderen van depressieve klachten. Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door Stichting tot Steun VCVGZ en wordt samen met GGZ instellingen HSK Groep en Altrecht uitgevoerd.
Meer weten over de RESET studies? Kijk voor meer informatie op de studie website: www.jeugdtrauma-depressie.nl of mail naar reset@amsterdamumc.nl