Ze bestaan al bijna een eeuw: cognitieve trainingen (CT) om het functioneren van het brein te verbeteren. De laatste twintig jaar is de populariteit ervan enorm toegenomen. In het bijzonder om klachten als gevolg van hersenziektes als Alzheimer, Parkinson en Multiple Sclerose, waarbij medicatie weinig helpt, tegen te gaan. Het is wetenschappelijk bewezen dat CT die verbeteringen in de hersenen in gang zet. Maar wat gebeurt er in het brein wilden deze onderzoekers weten?
Door twintig onderzoeken onderling met elkaar te vergelijken vonden zij bewijs dat CT de activiteit in de hersenen en tussen de gebieden positief verandert. Daarbij zagen zij dat in dat CT veroudering en het ontwikkelen van neurodegeneratieve ziekten tegen gaat.
De onderzoekers benadrukken dat om te begrijpen wat er verandert in het brein het belangrijk om het brein als een netwerk van verbindingen te zien. Hierdoor kan nog beter begrepen worden wat het effect is van een volgen van een CT. Deze kennis kan bijdragen aan de ontwikkeling van meer op maat gemaakte cognitieve trainingen.
o.a. Tim van Balkom, Odile van den Heuvel, Ysbrand van der Werf, Chris Vriend
Klik hier om het hele artikel te lezen (Engelstalig)
Oorspronkelijke titel: The Effects of Cognitive Training on Brain Network Activity and Connectivity in Aging and Neurodegenerative Diseases: a Systematic Review