Bijna 50 deelnemers aan de RESET-medicatie studie

Jeugdtrauma (mishandeling, misbruik of verwaarlozing voor het 18e levensjaar) is één van de belangrijkste voorspellers voor het krijgen van mentale aandoeningen op volwassen leeftijd, waaronder depressie. Maar liefst 1 op de 4 personen met een depressie heeft jeugdtrauma meegemaakt. Deze depressies zijn ernstiger en ontstaan vaak al op jongere leeftijd. Een nieuwe gerichte aanpak van
jeugdtrauma is dan ook hard nodig!

Vanuit het Amsterdam UMC, locatie VUmc is er begin dit jaar succesvol gestart met het RESET-medicatie onderzoek. Daarin wordt onderzocht of het ontregelde stress-systeem door jeugdtrauma ‘gereset’ kan worden om zo de depressieve klachten te verminderen. Hiervoor wordt het medicijn mifepriston gedurende 7 dagen geslikt om het stresseiwit glucocorticoïd receptor (GR) te blokkeren.

Inmiddels hebben al 45 mensen meegedaan. De resultaten zijn nog niet bekend, maar we horen terug dat het onderwerp jeugdtrauma en depressie erg leeft. We gaan vol goede moed door om in totaal 158 deelnemers te werven. Ken je iemand of heb je zelf last van depressie én jeugdtrauma, dan kan je misschien deelnemen!

Meer informatie en screening voor deelname is mogelijk op de studiewebsite: www.jeugdtrauma-depressie.nl of mail naar reset@amsterdamumc.nl.
Lees hier de folder van RESET.

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door de Hersenstichting, en gesteund door de Landelijke Depressie Vereniging.